top of page

Nenutit a nevymáhat!

Občas máme pocit, že dosáhnout svého jinak, než přitlačením partnera ke zdi, nemůžeme. To je ovšem mylná úvaha. Když se na věc podíváte s nadhledem a z jiného úhlu pohledu, pochopíte, že tudy cesta nevede…


Vzpomínáš, když jsi jako malé dítě byla nucena do nošení silonek, které ti byly nepohodlné nebo do dojídání koprovky, kterou jsi nesnášela? A co takové to: “Jestli mi nepomůžeš na zahradě, tak se večer nebudeš koukat na televizi!” z úst rodičů? Něco takového v dětství zažila asi velká většina z nás. Nesnášeli jsme to a mnohé z toho, co nám v dětství nutili, nesnášíme dodnes.

Všimly jste si ale, že podobné věci děláte i svým partnerům? Ať už jde o to, že trváš na nějakém filmu nebo seriálu, na který se partner “musí” dívat s tebou, nutíš ho do zdravé stravy nebo vymáháš práce na zahradě, často dokonce pod pokutou odepření sexu. A stejně nežádoucí je vymáhat si projevy lásky, ať už slovní nebo fyzické. Je to otravné a v člověku to probouzí všechno možné, jen ne chuť udělat nucené. „Jenže kdybych ho nenutila, tak neudělá nic! Nikam by se mnou nešel, s ničím nepomohl a já taky někdy chci, aby bylo po mém!”

Asi každý chce, aby bylo po jeho. Jenže to zaprvé nejde ve všech případech a zadruhé toho lze dosáhnout i bez toho, aniž bychom musely u partnera vytvářet averzi. Protože s každým vynuceným splněným přáním mu přibyde o trochu víc v “poháru averze”. Když ho totiž budeš nutit jít s tebou na procházku pod tlakem a palbou výčitek, možná se tedy zvedne a půjde. V jednom případě ti celý “výlet” spíš zkazí svojí nabručenou náladou. Ve druhém případě bude třeba i nakonec rád, že šel, ale to ti asi ani nepřizná, zvlášť když ho budeš tlačit do projevů radosti ohledně čerstvého vzduchu nebo spálených kalorií. Navíc nezapomínej, že nikdo z nás nechce ztratit tvář. Prohlášení s vítězným tónem “Já ti říkala, že se ti to bude líbit. Vidíš, že jsem měla pravdu. No prosím, a ještě jsi rád!” si klidně odpusť.

Říkám to pořád, jde o umění akce a reakce, určité trpělivosti. Dejme si příklad s filmem. Prohlížíte filmy na Netflixu a ty se zastavíš u jednoho, který jsi kdysi viděla, a moc se ti líbil a s prohlášením: “Tenhle film je skvělý, ten musíš vidět taky!” se podíváš s očekáváním na partnera, který ohrne nos s tím, že se mu do něj ani moc nechce. Jakmile začneš o tom, že by to pro tebe ale mohl udělat, že ten film je fakt super a že taky snad někdy můžeš vybrat film ty, probudíš v něm zaručeně odpor. Co kdybys to ale zkusila jinak? Narazíš na tenhle film a řekneš: “Tenhle film byl skvělý, moc ráda bych ho viděla ještě jednou, koukneme se na něj někdy spolu?” Minimálně mu tím dáš na výběr – možnost rozhodnutí a vzbudíš v něm zájem. Je možné, že přesto řekne, že nechce. Je ale taky možné, že si to, pokud nebudeš tlačit, ještě rozmyslí a co je nejdůležitější, příště na něco z tvého výběru spíš kývne. A v neposlední řadě, nebude v sobě vršit negativní pocity vůči tobě, protože jsi ho k něčemu nutila.

Je úplně jedno, o jaké téma se jedná. Důležité je vědět, že jakékoliv nucení a vymáhání způsobuje nechuť a odpor. A ještě se tím zadělává na víc nechuti a odporu, protože když teď souhlasil s něčím, co se zaselo do jeho poháru averze, je pravděpodobné, že příště jeho odpor ještě nabyde na síle.

A tak sice jednorázově třeba svého dosáhneš, ale z dlouhodobého hlediska tomu bude opačně.

Často jde jen o způsob podání k dosažení toho, co chceme, bez nutnosti nucení a vymáhání. To je to “lasičení”, o kterém mluvím a díky kterému si plníme naše přání a náš partner navíc zůstává spokojený. Výhra pro oba?

Tak jak to je?




260 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak dodržet předsevzetí

Známe to asi všichni, prvního ledna si dáme klidně několik předsevzetí a za den, týden, měsíc na to jsou fuč. Fitness centra a jejich nával po Novém roce, který ale vydrží stěží do dalšího měsíce, jso

Předsevzetí pro lepší vztah

jaká předsevzetí vám mohou zlepšit vztah? PĚKNĚ SE PŘIVÍTAT Často přicházíme utahaní z práce a s partnerem se nijak zvlášť nevítáme. Každý má za den své věci, které mu třeba mohly zkazit náladu, ale n

Přestaňte rozdávat levný sex!

„Chlapům jde jenom o sex.“ „Vyspal se se mnou a už se neozval.“ „Chlapi se dneska nechtějí vázat a už ani na pořádné rande vás nepozvou!“ Toto jsou hlášky, které slýchám od žen a kvůli kterým by člově

bottom of page